tiistai 3. huhtikuuta 2012

Varas

Nyt olen sitten omin silmin päässyt todistamaan ensimmäistä varkaustapausta. Suhteellisen kauan siihen meni, kun ottaa huomioon, että eräät tietyt henkilöt kotopuolessa niistä rikollisista ja "konnista" aina jaksaa varoitella.

Perjantaiyönä poljettiin valenbiseillä kohti rantaa. Blasco Ibañezin itäpäässä on hämäräheikkien alueena pidetty barrio, jonka nimi on Cabañal ja siitä ollaan useasti kuljettu ilman ongelmia. Perjantaiyönä rannalle tai Paseo marítimolle oli järkätty jonkinlainen beach party ja sinne oltiin matkalla. Meitä oli neljä (Alice, Gilda, Silvia, meikä) ja pyöriä oli kolme, joten jouduin viemään yhtä tangolla. Raukka (Silvia) oli onnistunut lukittamaan Valenbisi-korttinsa, eikä sitä nyt viitsinyt kävelemäänkään jättää. Kuitenkin... Kun oltiin päästy Blasco Ibañezin loppuun, käännyttiin yhdelle pienemmälle tielle, koska pyöräkaista loppui. Tuolla kadulla meidän takaa joku tyyppi tuli mopolla harmittoman näköisesti ohi. Itse olin jonon viimeisenä, eikä mopoilija kiinnittänyt minkäänlaista huomiota muhun. Vähän edenpänä polki Alice ja Gilda ja mopoilija ohitti heidät hitaammin ja samalla repäisi Alicen pyörän etukorista käsilaukun ja kaasutteli tiehensä. Ihme mulkku. Itse en ollut kiinnittänyt äijään mitään huomiota, koska tilanne vaikutti niin normaalilta. Huomasin ainoastaan, että mopo oli oranssi ja äijällä oli musta/tumma takki. Silvia tiesi kertoa, että tyyppi oli marokkolaisen näköinen. Eipä tuo yllättäisi, koska ne on karkeasti yleistäen täällä vähän ns. pohjasakkaa.

Tilanteen jälkeen soitin hätänumeroon ja ilmoitin varkaudesta. Jo siinä vaiheessa oli tosi vaikea kuvailla sitä tyyppiä, kun muistamani tuntomerkit oli "mopo (ehkä oranssi) ja mustatakki)". Sitten vielä piti selittää missä oltiin ja mistä "konna" tuli ja mihin se suunnilleen meni. Vielä kun tuo alue ei kovin tuttu mulle ole. Muutaman kerran tuon hätänumeroon soiton jälkeen ilmeisesti joku poliisi tms. soitteli ja kyseli uudestaan mitä oli tapahtunut, mitä oli pöllitty ja tuliko henkilövahinkoja. Laukussa oli kaksi kännykkää, 40 € rahaa, henkilökortti, pari luottokorttia ja ei se laukkukaan ihan ilmainen ollut ollut. Tuosta sitten lähdettiin poliisiasemalle tekemään rikosilmoitus ja sen jälkeen painuttiin kotiin. Ihan kiva beach party.

Tässä joku tylsä ilta selailin wikipediaa tylsistyneenä ja törmäsin artikkeleihin, jotka koski suomen kielioppia. Kuvittelin, että espanjassa ja muissa romaanisissa kielissä on yksi vaikeampi asia kuin suomessa. Nimittäin se, että tapaluokkia on enemmän. Espanjassa subjunktiivi ja esimerkiksi italiassa konjunktiivi. Nuo nyt on käytännössä sama asia. Mutta olinkin kokonaan unohtanut, että suomessa on myös potentiaali, eventiivi, optatiivi ja vielä joku agressiivikin. Voi sitä raukkaa, joka ulkomaalaisena noita alkaa opiskelemaan. Eventiivin taivutus tuottaa mullekin ongelmia. Artikkelissa väitettiin, että potentiaalia käytetään vain kirjakielessä. Paskapuhetta. Itse sinä käytän kyllä puheessakin ihan normaalisti. Eventiivistä en ollut ennen kuullutkaan ja sitä varmaan käytettään ainoastaan joissain hienoissa kirjoissa. Se on kuitenkin ihan käytännöllinen tapaluokka ja voisinkin sitä alkaa käyttää ja katsoa, tajuaako ihmiset sen tarkoituksen. Lieneisin ottanut sen käyttöön jo aiemmin jos olisin joskus kuullut siitä. Paljon hienommaltahan toi kuulostaa kun joku aivokuollut pääkaupunkiseudun murre. Optatiivi kyllä kuulostaa vähän hölmöstä. Se on se runollinen tapaluokka, lievempi muoto imperatiivista. Esimerkiksi imperatiivi "älä huoli" olisi optatiivissa "ällös huoli".

Varmaan ketään ei kiinnosta paskaakaan jotkut kämäset tapaluokat, mutta jostain syystä tässä viimeisen parin vuoden aika mua on alkanut kiinnostaa kielet ja niitten rakenne vähän enemmänkin. Harmi kun yläasteaikoina ei kiinnostanut pätkääkään äidinkieli ja silloisen opettajan, "maksamakkaran", löpinät. Nyt kyllä kiinnostaisi. Olin kyllä tyhmä ja ignorantti kakara.

2 kommenttia:

  1. On kyllä kunnioitettavaa olla äidinkielestä noinkin kiinnostunut.. Krhrm. Mutta tosiaan Maksamakkara muistoissamme!

    Selviskö toi laukku-jupakka? Miten siellä ylipäätään poliisit suhtautuu tollaseen? Muistelen vaan kun sisko ja sen poikaystävä oli muutamia vuosia takaperin Barcelonassa lomailemassa ja niiltä vietiin kamera, sillon kuulemma sopan selvittäminen oli jotenkin tosi vaikeaa ja hidasta koska sisko ja sen poikaystävä oli ulkomaalaisia. Mites siellä? Vai vaikuttaako se jotenkin kun asutte siellä? Paperisotaa ja muuta tarkotan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä enemmän lukee eri kieliä niin sitä kiinnostavammaks ne näyttäis muuttuvan :)

      Kyllä se kai "selvis". Saatiin rikosilmotukset tehtyä jne. SItä mopotyyppiä tuskin koskaan saadaan kiinni ja tavarat on hävinny ikuisiks ajoiks, mutta ei tässä tällä hetkellä oikein enempääkään voi tehdä. Se hätänumeron tyyppi hoiti asiansa hyvin, samoin se tyyppi (poliisi?), joka soitti mulle hetken päästä pari kertaa uudestaan ja kyseli tuntomerkkejä ja sano, että pitää käydä tekee rikosilmotus. Siellä poliisiasemalle oleva poliisi oli aika näivettyny mulkku ja sen kanssa asioiminen oli hirveetä pilkunviilausta ja se anto itestään sellasen kuvan, että ei paljoa huvittanut ulkkareitten kanssa jutella.

      Paperisotaa ei oikeestaa ollu ollenkaa. Poliisiasemalle se poliisi kirjotteli sen tarinan lakipykälineen kaikkineen paperille ja anto siitä kopion.

      Se, että asutaan täällä ei vaikuta muuten kuin niin, että matkavakuutus ei ole voimassa. Onneks nyt ei mitään hirveitä menetyksiä tullut.

      Poista