torstai 26. tammikuuta 2012

Xátiva

Tiistaina espanjan tuntien jälkeen lähdin käymään kaverin kanssa Xátivassa. Olin kuullut, että Xátivassa on joku tyylikäs vanha linnoitus, joka on näkemisen arvoinen ja yksi päivä riittää paikan näkemiseen mainiosti. Olin koulussa normaalin tapaan 9:20 - 13:30, jonka jälkeen kävin vaan heittämässä vihon kotiin ja lähdettiin matkaan. Xátivaan pääsee helposti junalla Valencia Nord -asemalta ja meno-paluulippu kustansi 5,5 €. Matka-aika oli noin 50 minuuttia.

Xátiva on 30 000 asukkaan pieni kaupunki, mutta keskustan koristeellisuus ja idyllisyys sai sen vaikuttamaan paljon isommalta kuin Sagunto, jossa on asukkaita vähän reilu kaksi kertaa enemmän. Pieniä kahviloita oli joka puolella ja ihmisiä hääri siellä täällä hoitamassa asioitaan. Noissa läheisissä pikkukaupungeissa on kyllä jokaisessa omanlaisensa tunnelma ja tähän mennessä suosikkini on Xátiva. Ilmapiiri oli todella ystävällinen ja leppoista. Tuollaiseen paikkaan voisi kuvitella itsensäkin asumaan, vaikka enemmän suurista kaupungeista tykkäänkin.

Katu täynnä pikkuisia kahviloita
Linna oli helppo tuolla löytää, koska järkyttävän korkean kukkulan näki jo juna-asemalta asti. En ihan ollut kuvitellut sen niin korkealla olevan, enkä ollut varautunut pitkään nousuun jalkapatikassa, joten olin ottanut mukaan kaikista ohutpohjaisimmat kengät ja sen saikin sitten tuntea muutaman tunnin kävelyn jälkeen.

Linnoitus kukkulan päällä
Linnalle olisi päässyt turistijunalla, mutta se nousi sinne vain kerran päivässä ja sen päivän vuoro oli mennyt jo useita tunteja sitten. Jouduttiin siis hoitamaan nousu kävellen mutkittelevaa autotietä pitkin, joka toi vielä nousuun lisää pituutta. Ei siellä tainnut mitään kävelijöille suunnattuja portaita olla. Tuo auto tie olikin lenkkeilijöitten suosiossa. Ainakin tuona iltapäivänä ja iltana huipulla kävi ainakin parikymmentä tyyppiä kääntymässä lenkkikuteet päällä.

Itse linnoitus oli todella komea. Huomattavasti paremmin säilynyt kuin Sagunton linnoitus, jota sitäkin pidin ihan suht' hyvin säilyneenä. Oikeasti se Sagunton linnoitus oli pelkkä raunio verrattuna tähän. Sisäänpääseminen aiheutti vähän harmaita hiuksia, kun lippuautomaattina toimi näppäimistö ja kuvaputkinäyttö. Sitähän ei osattu käyttää, joten käveltiin sisään maksamatta. Ei kai siitä olisi edes pitänytkään maksaa mitään, koska kukaan ei tullut sanomaan mitään. Mitäpä tuota enempää kuvailemaan, muutama kuva kertoo asian kuitenkin paljon paremmin.

Xátivan kartta


Xátivaa linnoitukselta käsin





Komea paikka oli kyllä. Harmi, että nyt on kaikki tunnetuimmat paikat tästä Valencian läheltä käyty katsomassa. Vielä on muutamia paikkoja, kuten Segorba, Gandia ja Denía, jotka ovat varmasti katsastamisen arvoisia. Sen jälkeen pitääkin jo lähteä vähän kauemmas. Viime päivinä on ollut puhetta vähän parin päivän Andorran reissusta ja olisi kyllä hienoa päästä käymään siellä. Neljän tai kolmen hengen porukalla kun vuokraa auton niin ei se edes kovin kalliiksi tulisi. Noin 550 km sinne on matkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti