lauantai 12. toukokuuta 2012

DELE -.-'

Nyt on vähän vajaa kaksi viikkoa DELE:een ja olen aloittanut opiskelun vähän tehokkaammin. Kävin eilen ostamassa kirjan, johon on koottu esimerkkikokeita kaikkine vaiheineen. Ensimmäistä kappaletta tehdessäni tajusin, että koeapäivästä tulee aika rankka ja stressaava, koska testiin kuluu monta tuntia. DELE alkaa tunnin mittaisella tekstin ymmärtämisellä. Osio koostuu neljästä tekstistä ja jokaiseen tekstiin liittyy kolme monivalintakysymystä. Vastausvaihtoehdot ovat hyvin samankaltaisia ja tarkkana saa kyllä olla. Tuollainen olisi aika ärsyttävä tehdä suomeksikin.

Toinen osio on kirjallinen ilmaiseminen. Tunnin aikana pitää kirjoittaa kaksi esseetä ja aiheita on neljä. Tämä osuus tulee olemaan itselleni se kaikkein vaikein. Ei ole oikein kokemusta pitkien kokonaisuuksien kirjoittelusta, koska blogiinkin jaksoin vain pari ekaa kuukautta kirjoitella espanjaksi. Lisäksi jos aihealue on joku, josta ei oikein ole mitään mielipidettä, niin aika hankala siihen on ruveta mitään kehittelemään. Tässä parin viikon aikana aion tehdä kaikki kirjan essee-harjoitukset niin eipä sekään sitten varmaan mikään ongelma lopulta tule olemaan.

Kirjoitusosuuden jälkeen on 30 minuutin tauko jota seuraa 30 min kuuntelukoe. Neljä eri aiheisiin liittyvää kuuntelua ja niihin on jälleen monivalintavastaukset. Kirjani mukana tuli CD ja sen kuuntelut oli ainakin helppoja. Ei tuota ongelmaa.

Seuraavaksi on vuorossa tunnin mittainen sanasto- ja kielioppitesti. Tämäkään ei tuottane suurempia ongelmia. Kielioppi on kielessä kuin kielessä ollut vahva puoleni. Kirjasta ensimmäisen kappaleen vastaukset tiesin kaikki.

Viimeisenä on suullinen ilmaisu. Tämäkään ei liene ongelma, koska suullista ilmaisua on tullut harjoiteltua päivittäin ja kyseessä ei ole mikään 15 esitelmä. Ensin annetaan kaksi vaihtoehtoista neljän kuvan sarjakuvaa ja pitää selostaa omin sanoin tapahtumat samaistuen johonkin sarjakuvassa olevaan henkilöön. Tuon jälkeen annetaan kaksi pidempää vaihtoehtoista aihetta ja 10-15 minuuttia aikaa luonnostella paperille mitä aikoo sanoa. Mun kirjan ekan kappaleen yhtenä aiheena oli vertailu kotiruuan ja ravintolaruuan välillä. Tuosta nyt on aika helppo puhua mitä sylki suuhun tuo.

Tänään on ollut kevyet 30 astetta lämmintä ja eilen vielä kahdelta yöllä oli 23 astetta. Se on siis kesä. Tänään piti mennä rannalle, mutta lopulta en jaksanut vaivautua. Ehkä huomenna raahaudun sinne espanjan materiaalin kanssa ja pänttään sanastoa tjsp.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti